Today.ua

Брудна “перлина“: Одеса - в трійці міст із найбільш забрудненим повітрям

Одеса, уже кілька місяців поспіль, входить до трійки українських міст із найбруднішим повітрям. Про це повідомляє екологічна комісія міськради.

Одеса незмінно входить в антирейтинг українських міст із найбруднішим повітрям. Причому, вже кілька місяців поспіль, "перлина біля моря" не виходить за межі перших трьох позицій. Попереду Одеси лише Маріуполь і Кам'янське Дніпропетровської області, які посідають відповідно 1 і 2 місця.

Влітку минулого року одеське повітря також не пройшло перевірку на відповідність нормативам. Тоді в ньому були виявлені наднормативні концентрації багатьох небезпечних хімічних речовин. Осінній забір повітря, в жовтні, показав перевищення концентрації оксиду вуглецю, фенолу, пилу та сажі у багатьох місцях Одеси: в районі вулиці Балківської, Херсонського скверу, Олександрівського проспекту, 1-ї станції Люстдорфської дороги, автовокзалу.

При цьому виміри, які проводить Одеський обласний лабораторний центр, рідко фіксують підвищені концентрації шкідливих речовин у міському повітрі. Вся справа не в підтасовуванні фактів, а в тому, що в лабораторного центру немає відповідного обладнання. Одесі потрібен пересувний лабораторний комплекс, оснащений сучасним обладнанням, яке могло би дозволяти оперативно моніторити якість повітря у різних куточках Південної Пальміри.

Поки такого обладнання немає, дослідження повітря проводитимуть на базі Одеського екологічного університету, говорить директор міського департаменту екології Олександр Тищенко. При цьому департамент обіцяє не приховувати отриманих результатів досліджень і регулярно публікувати їх на своєму сайті.

Нагадаємо, 3 лютого 2021 в Києві було зафіксовано трикратне перевищення рівня забруднення повітря. При цьому українська столиця теж нерідко потрапляє в світові топи міст з найбруднішим повітрям.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ